DRAGO BOJIĆ

DRAGO BOJIĆ

Bosanski franjevac, teolog i publicist Drago Bojić direktor je Internacionalnog multireligijskog interkulturnog centra – IMIC “Zajedno” u Sarajevu. Doktorirao je 2009. na Teološkom fakultetu u Beču. Bio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i urednik nekad vrlo cijenjenog franjevačkog mjesečnog magazina Svjetlo riječi.

ARNON GRUNBERG

ARNON GRUNBERG

Arnon Grunberg radio je kao pomoćnik apotekara, perač  tanjura i izdavač te pisao kazališne komade za kazališnu skupinu nakon što su ga izbacili iz gimnazije. Kao 23-godišnjak debitirao je međunarodno hvaljenim romanom Plavi ponedjeljci koji ga je brzo proslavio. Grunberg je za to djelo osvojio dvije nagrade, za najbolji i najprodavaniji prvijenac. Smatra se jednim od najznačajnijih nizozemskih autora i  osvojio je važne književne nagrade u svojoj domovini. Njegove su knjige prevedene na 29 jezika. Osim što se bavi književnošću Grunberg piše kolumne za nizozemske, njemačke i američke novine. Romane Povijest moje ćelavosti i Gstaad 95-98 te novelu Monogaman objavio je pod pseudonimom Marek van der Jagt. U njegovom bogatom opusu ističu se romani: Tirza,Tražitelj azila, Židovski Mesija, Naš stric, Srcem i dušom, Čovjek koji nije obolijevao i Madeži. Grunberg živi i radi u New Yorku.

CARL-JOHAN EHRLIN

CARL-JOHAN EHRLIN

Carl-Johan Forssén Ehrlin studirao je psihologiju na švedskim sveučilištima i ima NLP certifikat Master Practitionera. Spisatelj je, učitelj, javni govornik i edukator osobnog razvoja, mentalnog treninga i rukovođenja. Napisao je dječju knjigu Zeko koji želi zaspati koja je  postala hit diljem svijeta jer pomaže djeci da se opuste i zaspu. Ehrlin je 2016. napisao nastavak Slonica koja želi zaspati koja je oduševila brojne roditelje. Zadnja njegova slikovnica objavljena u Hrvatskoj je Hrabri Moris- Tjedan naglavačke.

MARIA KSILURI

MARIA KSILURI

Maria Ksiluri studirala je psihologiju na Sveučilištu Panteion te nastavila poslijediplomski studij iz istog područja. Njezin prvi roman, Premotaj (2009.), bio je u užem izboru za nagradu Diavazo za debitante. Drugi roman Ovako evo svršava svijet objavljen je 2012. godine i za njega je dobila Atensku nagradu za književnost 2013. godine. Roman Kaligrafova noćna smjena, objavljen 2015., ušao je u uži izbor za nagradu Europske unije za književnost 2017. godine. Živi u Ateni i radi kao urednica i prevoditeljica.

NAVID KERMANI

NAVID KERMANI

Navid Kermani rođen je u njemačkom gradu Siegenu.  Kermani je pisac, publicist i doktor orijentalnih znanosti iranskog podrijetla. Studirao je filozofiju, orijentalistiku i dramu u Kölnu, Kairu i Bonnu. Doktorirao je s temom Bog je prekrasan: Estetsko iskustvo Kurana, koju je objavio i na engleskom jeziku. Bio je suradnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga te redovno objavljuje članke, književne kritike i putopisne tekstove u njemačkoj periodici. Autor je nekoliko romana i esejističkih knjiga o islamu, Bliskom istoku i kršćansko-muslimanskom dijalogu. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja za književni i akademski rad, a među njima su Kulturna nagrada Savezne države Hessen (2009.), Buben-Rosenzweigova medalja (2011.), Nagrada Kleist (2012.), Nagrada za javni nastup Ciceron (2012.), Nagrada Joseph Breitbach (2014.), članstvo u Akademiji znanosti, humanistike i umjetnosti Nordrhein-Westfalena (2015.), Nagrada za mir Udruženja njemačkih knjižara (2015.). Usto je bio finalist nagrade za književnost Jan Michalski za knjigu Između Kurana i Kafke: Zapadno-istočna istraživanja (2015.)

MARYAM MADJIDI

MARYAM MADJIDI

Francusko-iranska spisateljica Maryam Madjidi rođena je u Teheranu. U dobi od šest godina preselila se s obitelji u Pariz uslijed represalija nakon iranske revolucije. Studirala je književnost na Sveučilištu Sorbonne i predavala francuski jezik u Pekingu i Istanbulu. Danas podučava francuski društveno marginalizirane maloljetnike stranog podrijetla, a prije toga  je podučavala osnovnoškolce i srednjoškolce u siromašnim predgrađima i otmjenim četvrtima, osobe s motoričkim i psihičkim poteškoćama, kineske i turske studente te zatvorenike. Njezin prvi roman Marx i lutka dobitnik je nagrade Goncourt za najbolje i najmaštovitije prozno djelo u 2017. godini.

MAREK ŠINDELKA

MAREK ŠINDELKA

Marek Šindelka (1982.) rođen je u češkom gradiću Polička. Diplomirao je kulturologiju na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu te scenaristiku i dramaturgiju na praškoj FAMU. U češkoj književnosti debitirao je 2005. godine hvaljenom zbirkom poezije Strihnin i druge pjesme, koja je ovjenčana Nagradom Jiříja Ortena namijenjenom mladim književnicima. Šindelka je autor romana Pogreška (Chyba, 2008.) te koautor istoimenog stripa iz 2011. godine. Svoj književni talent potvrđuje zbirkom pripovijedaka Ostanite s nama (Zůstaňte s námi, 2011.), za koju je dobio prestižnu književnu nagradu Magnesia Litera za  češku proznu knjigu godine. Nakon toga Šindelka je objavio i proznu zbirku Karta Anne (Mapa Anny, 2014.) te hvaljeni roman Zamor materijala (Únava materiálu, 2016.), za koji je ponovo primio nagradu Magnesia Litera.